Smakowy
rarytas . Uszlachetni wiele potraw . Warto pokusić sie o zrobienie i posiadanie
w zapasie . Potem używam do drobiu , ryb , pieczonych lub grillowanych mięs ,
sosów , zup .
Zwykłe
kopytka do których polania użyje sie masła z dodatkiem krążka masła kurkowego
będą ekstra potrawą .
A
jak pachnie zimą w kuchni jak go użyjemy :)
Czas
: 30 minut + mrożenie
Składniki:
1 kg
kurek
2,5
kostki masła ( z największą zawartością tłuszczu jak się da - żadne mixy czy
śmietankowe)
szczypta
soli
Kurki
oczyścić - umyć w zimnej wodzie ( szybko by nie nasiąkły wodą ) . Rozsypać na
papierowych ręcznikach kuchennych i osuszyć ( ja zostawiam po prostu by sobie
spokojnie obeschły.
Na
bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać pół kostki masła i wrzucić kurki. Ja nie
kroję ich bo potem i tak będą rozdrabniane więc szkoda czasu. Smażyć mieszając
aż odparuje sok który puściły i lekko się zrumienią .Trwa to ok. 15 minut na średnim gazie . W trakcie
smażenia lekko posolić. Dołożyć jeszcze pół kostki masła - doprowadzić do
rozpuszczenia i smażyć 5 minut.
Zdjąć
z patelni do jakiegoś pojemnika i
zostawić do ostygnięcia - w trakcie mieszać by masło nie osiadło na dnie a
raczej oblepiało kurki.
Kurki zmiksować na
,, strzępki " w Rozdrabniaczu lub Robocie ( lub zmielić na grubym
sicie maszynki do mięsa ). Utrzeć z resztą miękkiego masła ( 1,5 kostki )
Uformować
wałki - mnie z tej porcji wyszło 4 średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10-12 cm .
Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki no ok. 6 godzin.
Wyjąć
- odwinąć i kroić nożem na plasterki
grubości ok. 1 cm .Z tej porcji wyszło 30 porcji. Każdy zawinąć w osobny kawałek folii
spożywczej .
Przechowywać
w zamrażarce .
Przed
podaniem wyjmować ok. 2 godzin wcześniej by masło zrobiło się plastyczne i
topiło położone np. na gorącym kotlecie
natychmiast.
3 komentarze:
Genialne!
Hmmm ale po co takie długie smażenie ? kurki smaży się nie dłużej niż 2 albo 3 minuty ,potem staną się twarde .
Tyle że do zjedzenia to starczy kilka minut , a jeśli chcemy by cały smak przeszedł w tłuszcz i potem aromatyzował inne potrawy to trochę musi to potrwać
Prześlij komentarz