Uwielbiam jajka faszerowane . W
każdej odmianie . I na zimno i na ciepło. I w wersji podstawowej ( z koperkiem
i obtaczane w bułce tartej ) i te luksusowe .To takie dyżurne danie imprezowe w mojej Rodzinie . A jak
nie ma imprez ? To robimy sobie jaja bez imprezy .
Czas :30 minut
Składniki :
4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka majonezu
sól
pieprz mielony
utarty na drobno parmezan (
zmielone kawałki)
3 łyżki masła
8 vafelków Vafini *
Jajka ugotować na twardo .
Ostudzić w zimnej wodzie .
Obrać. Wyjąć jajka do miseczki .
Jajka rozdrobnić widelcem
na miazgę . Dodać koperek, łyżkę parmezanu i majonez . Utrzeć farsz . Doprawić szczyptą
soli i pieprzu .
Nałożyć farsz do wafelków Vafini .
Kłaść farszem na parmezan tak by się panierowały .
Smażyć na maśle na
rumiano .
Podawać ciepłe natychmiast po usmażeniu bo wafelki miękkną.
Parmezan powinien utworzyć
chrupką skorupkę .
* Równie dobrze możemy nakładać
farsz w skorupki jajek tak jak robimy normalnie faszerowane jajka .
** żółtka mają wkoło ciemną otoczkę co nie koniecznie powinno tak być - niestety gotowałam jaka wieczorem tak by były przygotowane na rano i bym rano robiła tylko farsz i pewnie mało , że gotowałam jaka za długo to potem jeszcze takie ugotowane leżał . No i rezultatem jest ,, sina obrączka " .Nie lubię tego bo brzydko wygląda ale trudno- czasem tak się zdarza.
2 komentarze:
Ja tez uwielbiam jajka panierowane i do tego parmezan, więc na pewno jest pycha, muszę koniecznie zrobić :) A te wafelki rewelacja, bo najbardziej wkurza mnie przecięcie skorupki w ten sposób, żeby jej maksymalnie nie uszkodzić, no i oczywiście wiem, że potrzebny jest ostry nóż, ale i tak nie zawsze mi to wychodzi. Ciekawe czy tu też takie znajdę bo mieszkam w Szkocji;) Pozdrawiam Alexan123
Alexan123- na pewno coś podobnego znajdziesz w końcu to nawet okrągłe wafelki do lodów mogły by być . Ale przypuszczam ze to miedzynarodowy wymysł.
Prześlij komentarz