Gotowany
kurczak to częsty ,, gość " na moi stole . Staram się by nie był monotonny
.A że lubimy wszelkie odmiany sosów potrawkowych to tym razem będzie potrawka z
zielonym groszkiem .
Czas
: 15 minut
Składniki:
2
porcje ugotowanego mięsa z kurczaka ( udko, pierś - co kto woli)
2
marchewki ugotowane z bulionie
1
puszka konserwowego groszku ( 400 g )
2
łyżki masła
1
łyżka oleju z pestek winogron ( lub słonecznikowego)
1
łyżka mąki
3/4
szklanki bulionu drobiowego
1/4
szklanki słodkiej śmietanki
sól
cukier
sok
z cytryny
Ugotować wywar z włoszczyzny ( zarumienić marchew, por i cebulę na patelni )
i mięsa z kurczaka .
Mięso
z kurczaka obrać ze skóry , chrząstek , tłuszczyków i kości tak by pozostało
samo mięso ( lub jeśli ktoś woli np. pałeczki bez skóry z kostką ).
Odcedzić
groszek z zalewy.Przecedzić wywar.
W
garnuszku rozgrzać masło z olejem. Wsypać mąkę .
Wymieszać. Rozprowadzić
chłodnym bulionem ( zostawić 2 łyżki ) i śmietanką . Dodać połowę groszku .
Przelać do malaksera i zmiksować na krem.
Przelać do garnuszka . Doprawić do
smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny.
Marchewki
pokroić w drobna kostkę . Wymieszać marchewkę z groszkiem . Podlać 2 łyżkami
bulionu . Doprawić do smaku solą , cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Podgrzać
mięso w sosie groszkowym. Podawać z ziemniakami puree i marchewka z groszkiem.
1 komentarz:
Tego mi było trzeba.Biorę ten przepis i zrobię.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Dzięki.
Prześlij komentarz