Lubię
kolorowe dodatki na półmisku. Zamiast klasycznych ziemniaków - pilaw, makaron ,
faszerowane warzywa . Ten pomysł jak zwykle
pojawił się przypadkiem. Gotowałam
makaron Farfale na bulionie do
innej potrawy , a jednocześnie
potrzebowałam czegoś do grillowanej
piersi z kurczaka. Nie dużo było trzeba by połączyć oba.
Czas: 30 minut
Składniki:
4
duże pomidory
15
dag makaronu Farfale
sól
2
łyżki masła
2
łyżki oleju
2
łyżki ziół prowansalskich
1
litr bulionu z drobiu lub warzyw( może
być z kostki bulionowej )
Zagotować
bulion . Wrzucić makaron Farfale . Ugotować al'dente.
Odcedzić.
Wrzucić
ponownie do garnka w którym się gotował . Dodać masło i zioła . Wymieszać .
Przykryć i zostawić na 5 minut.
Z
pomidorów ściąć ,, denka" i wydrążyć usuwając miąższ- posolić w
środku .
W puste pomidory nałożyć
makaron ( lekko upychając by weszło go jak najwięcej.
Pomidory nakłuć
wielokrotnie na około ( najlepiej
wykałaczką ) bo inaczej popękają w trakcie pieczenia .
Naczynie
do zapiekania posmarować olejem i ułożyć w nim pomidory. Piec w temperaturze
190-200 * C przez 10-15 minut ( czas zależy od wielkości pomidorów . Pomidory
są dobre kiedy skórka zaczyna się marszczyć ale nie pęka .
Wyjąć
i podawać gorące np. do piersi z kurczaka pieczonej na grillu .
1 komentarz:
fajna przystawka:)
Prześlij komentarz