poniedziałek, 29 października 2012

Pomidory zapiekane z kolorowym Farfale


Lubię kolorowe dodatki na półmisku. Zamiast klasycznych ziemniaków - pilaw, makaron , faszerowane warzywa . Ten pomysł jak zwykle  pojawił się przypadkiem. Gotowałam  makaron Farfale  na bulionie do innej potrawy , a jednocześnie  potrzebowałam czegoś do grillowanej  piersi z kurczaka. Nie dużo było trzeba by połączyć oba.


Czas: 30  minut

Składniki:

4 duże pomidory
15 dag makaronu Farfale
sól
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki ziół prowansalskich
1 litr bulionu  z drobiu lub warzyw( może być z kostki bulionowej )

Zagotować bulion . Wrzucić makaron Farfale . Ugotować al'dente. 


Odcedzić. 


Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował . Dodać masło i zioła . Wymieszać . Przykryć i zostawić na 5 minut.


Z pomidorów ściąć ,, denka" i wydrążyć usuwając miąższ- posolić w środku  . 


W puste pomidory nałożyć makaron ( lekko upychając by weszło go jak najwięcej. 


Pomidory nakłuć wielokrotnie  na około ( najlepiej wykałaczką ) bo inaczej popękają w trakcie pieczenia .
Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć w nim pomidory. Piec w temperaturze 190-200 * C przez 10-15 minut ( czas zależy od wielkości pomidorów . Pomidory są dobre kiedy skórka zaczyna się marszczyć ale nie pęka .


Wyjąć i podawać gorące np. do piersi z kurczaka pieczonej na grillu .