Tradycyjna potrawa na wigilijna
.Robię ja w kilku wersjach. Aromatyzowałam używając olej orzechowy zamiast zwykłego. Dodawałam
suszone śliwki .Różnią się też różnymi kompozycjami rodzajów grzybów .Raz daję
miód raz odrobinę karmelu. Tym razem doprawiłam szczyptą utartego piernika .
Składniki :
1,5 kg kiszonej
kapusty
15 dag suszonych podgrzybków
pieprz mielony
szczypta mielonego mocno korzennego piernika na
prawdziwym miodzie
1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
szczypta brązowego cukru do smaku
Wigilijną kapustę z grzybami zaczynamy gotować trzy dni przed Wigilią czyli
22 grudnia ( lub wcześniej i mrozimy ) .
Kapusta nie może być za kwaśna . Jeśli za mocno się nam
ukisiła lub taką niefortunnie kupimy trzeba ją po prostu zalać kilkoma
szklankami zimnej wody , ucisnąć i wodę odlać.
Odpowiednio kwaśna kapustę zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować ok. 2 godzin.
W tym czasie zalać wrzątkiem ( ok. 1,5 szklanki) suszone grzyby i odstawić na 2 godziny .
Ugotować w wodzie w której się
moczyły .
Odcedzić
pozostawiając płyn z gotowania.
Odcedzone pokroić drobno.
Odcedzić
pozostawiając płyn z gotowania.
Odcedzone pokroić drobno.
Kapustę odcedzić zostawiając ok 1/2 szklanki płynu .Dolać
do niej olej .Wymieszać.
Następnego dnia dusić 2 razy po 1 godzinie schładzając ją
za każdym razem.
Trzeciego dnia doprawić mielonym pieprzem i utartym mocno
korzennym piernikiem i również dusić 2 razy po godzinie.
Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn. Ma być na tyle wilgotna by dało się ją łatwo odgrzewać ale nie wodnista. Doprawić do smaku cukrem , pieprzem .
Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn. Ma być na tyle wilgotna by dało się ją łatwo odgrzewać ale nie wodnista. Doprawić do smaku cukrem , pieprzem .
* Zawsze gotuję jej więcej niż potrzebuję na Wigilię i od razu
część mrożę . Można potem na jej bazie zrobić bigos , pierogi ,
krokiety lub podawać do pieczonych mięs , kluch itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz