czwartek, 27 grudnia 2012

Wigilijna kapusta z grzybami doprawiana piernikiem


Tradycyjna potrawa na wigilijna .Robię ja w kilku wersjach. Aromatyzowałam używając  olej orzechowy zamiast zwykłego. Dodawałam suszone śliwki .Różnią się też różnymi kompozycjami rodzajów grzybów .Raz daję miód raz odrobinę karmelu. Tym razem doprawiłam szczyptą utartego piernika .




Czas : 3 dni

Składniki :

1,5  kg kiszonej kapusty
15 dag suszonych podgrzybków
pieprz mielony
szczypta mielonego mocno korzennego piernika na prawdziwym miodzie
1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
szczypta brązowego cukru do smaku


Wigilijną kapustę z grzybami  zaczynamy gotować trzy dni przed Wigilią czyli 22 grudnia ( lub wcześniej i mrozimy ) .
Kapusta nie może być za kwaśna . Jeśli za mocno się nam ukisiła lub taką niefortunnie kupimy trzeba ją po prostu zalać kilkoma szklankami zimnej wody , ucisnąć i wodę odlać.


Odpowiednio kwaśna kapustę zalać wodą  tak by ją zakrywała i gotować ok. 2 godzin.


W tym czasie zalać wrzątkiem ( ok. 1,5 szklanki)  suszone grzyby i odstawić  na 2 godziny .


Ugotować w wodzie w której się moczyły .



Odcedzić



pozostawiając płyn z gotowania. 




Odcedzone  pokroić drobno.



Kapustę odcedzić zostawiając ok 1/2 szklanki płynu .Dolać do niej olej .Wymieszać.
Wrzucić pokrojone grzyby .




Wlać wywar od grzybów. Wymieszać. Zmniejszyć gaz i dusić 2 godziny.


Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia ( dobrze by się przemroziła ).
Następnego dnia dusić 2 razy po 1 godzinie schładzając ją za każdym razem.
Trzeciego dnia doprawić mielonym pieprzem i utartym mocno korzennym piernikiem i również dusić 2 razy po godzinie.



Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn. Ma być na tyle wilgotna by dało się ją łatwo odgrzewać ale nie wodnista. Doprawić do smaku cukrem , pieprzem .

* Zawsze gotuję jej  więcej niż potrzebuję na Wigilię i od razu część  mrożę . Można potem  na jej bazie zrobić bigos , pierogi , krokiety lub podawać do pieczonych mięs , kluch itp.

Brak komentarzy: