Nie
ma dla mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso
duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy
podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) ,
dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego
klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze.
Składniki:
20-25 dag polędwicy wieprzowej
4 szalotki
garść suszonych grzybów ( podgrzybki,
maślaki , kozaki albo co by było najwspanialsze -borowiki)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 listek laurowy
gałązka rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
szczypta pieprzu mielonego
sól do smaku
mąka do oprószenia
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
2 szklanki wody
Grzyby zalać szklanka wrzątku i
zostawić na 15 minut.
Pokroić w piórka obrane szalotki.
Umyć polędwicę* . Usunąć błonę ( to
sie chyba nazywa powięź ).
Pokroić na 6 kawałków .
Każdy przycisnąć dłonią z ,,
góry" tak by sie rozpłaszczył , a następnie delikatnie ( przez folię by
nie rozerwać włókien) rozklepać tłuczkiem do mięsa.
Posypać szczyptą soli i
pieprzu. Oprószyć mąką. Strzepnąć jej nadmiar.
Na patelni rozgrzać masło z olejem i
obsmażyć bitki na rumiano z obu stron.
Przełożyć mięso do garnka.
Na tłuszcz ze smażenia wrzucić
szalotki , gałązkę rozmarynu i pieprz ziarnisty. Zeszklić mieszając.
Przełożyć
do mięsa.
Na patelnię wlać grzyby namoczone w
wodzie i zagotować - zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Przelać do garnka z
mięsem. Dolać szklankę wody. Dorzucić listek laurowy , szczyptę soli . Dusić do
miękkości bitek i grzybów na małym gazie. Sos powinien się zgotować o połowę ,
a cebula prawie rozgotować.
Usunąć rozmaryn i listek laurowy (
pieprz ziarnisty w miarę możliwości też ).
Kwaśną śmietanę zahartować dodając do
niej po łyżce gorący sos . Dodać do garnka- wymieszać - nie gotować.
Podawać z kaszą na sypko lub
kopytkami.
* Dla mnie cała polędwica jest za
duża na 2 osoby . Dziele ja więc na pół i węższy koniec robie inaczej -
przeważnie gotowana w jakimś sosie ( wywar z gotowania mam na zupę , a warzywa
na sałatkę)
4 komentarze:
Bardzo fajny przepis, szczególnie dla zwolenników klasycznych, polskich dań.
Fantastyczny przepis, wszystko wyszło bardzo smaczne, mężowi bardzo smakowalo. Zastapiłam tylko smietane łyzeczka mąki, bo nie moge jesc nabiału:)
Cieszę się, że smakowało.
Dziś wypróbuje ten przepis. Mąż uwielbia takie obiady :).
Prześlij komentarz