niedziela, 3 marca 2013

Kremowy sos kukurydziany


Nawet nie przypuszczałam , że można zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb.


Czas: 10 minut

Składniki:

1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
sok z cytryny do smaku
szczypta otartej skórki cytrynowej

Przygotować składniki .


Zmiksować w malakserze kukurydzę ( z zalewą w której była) ze  śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać.



Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej



sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej.


Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki.

2 komentarze:

Unknown pisze...

Kremik brzmi smacznie, ale Buniu, jaką Ty masz śliczna łyżeczkę!

Unknown pisze...

Kremik rzeczywiście smakowity, a łyżeczka to ,,łup" targu staroci tyle że w Anglii .Zawsze tam coś wygrzebię. Któregoś dnia nakupowałam pojedyńczych łyżeczek ozdobnych chyba po 20p ( pensów).Antyki to nie są :) - ale mam frajdę.