Lubię marynaty do ryb komponowane z
soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw. I co ciekawe sposób
robienia ryby nie wiele sie różni od siebie. Nawet marynaty są bardzo podobne .
A jednak - dodatek lub zamienienie 1-2 składników powoduje , że ryba smakuje
inaczej.
Gorąco namawiam do takich
eksperymentów - rybka posmakuje nawet największym sceptykom.
Mam wśród znajomych takich którzy
jadali karpia na Wigilię i rybę z frytkami ze smażalni nad morzem i nic po za
tym, bo twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich
przyrządzanie .
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 duży filet pstrąga tęczowego
olej z pestek winogron
1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez
cukru )
1 łyżeczka sosu chilii z limonką i
kolendrą ( Tao Tao)
1 łyżeczka brązowego cukru
1/3 łyżeczki soli
mąka do oprószenia
Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości.
Delikatnie oddzielić od skóry ( odchodzi bardzo łatwo bo między mięsem a skóra
jest warstewka tłuszczu).Odkroić pasek od strony brzucha , końcówkę ogona * .
Resztę filetu przekroić na 2 porcje ( wyrównując by były foremne ).
Wymieszać w miseczce 2 łyżki oleju z sokiem pomarańczowym, sosem chilii ,
cukrem i solą.
Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i
zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu
będzie można zrobić z nich np. pastę rybną).
Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo
dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych.
Delikatnie posolić.
Oprószyć mąką.
Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na
rumiano z obu stron.
* odkrojone kawałki również zamarynować
i potem usmażyć - robię z nich potem pastę rybną lub udawanego fishburgera
Podajac skropiłam świeżym sokiem z pomarańczy.
Podajac skropiłam świeżym sokiem z pomarańczy.
1 komentarz:
Świetny pomysł! A szukałam ostatnio ciekawych przepisów na rybę, ten jest super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz