Zrobienie czegoś sensownego z
mrożonych filetów ( to znaczy kupionych już zamrożonych) graniczy z cudem.
Ostatnio jakoś mi nie po drodze do ,, mojego" rybnego i kupuję to co jest
w okolicy. Kupiłam mintaja .No i czarna rozpacz. Do osuszenia po rozmrożeniu (
0,60 dag- 3 filetów ) zużyłam prawie całą rolkę ręczników kuchennych .
Czas: 45 minut
Składniki:
3 filety z mintaja ( mrożone)
olej z pestek winogron
1 cytryna
1,5 gruszki
4 łyżki cukru
1 goździk
sól
papryka mielona słodka
mąka do oprószenia
1/2 pomidora
1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego
pieprzu
szczypta mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego
chili ( lub równie pikantnego z chili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie
po prostu szczypta ostrej papryki mielonej)
1 łyżka pokrojonych listków melisy
lub natki pietruszki
Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Przygotować marynatę z skórki otartej
z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju.
Zalać rybę i zostawić na pół godziny.
W czasie kiedy ryba się marynuje
obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne.
Zagotować 2 szklanki wody z cukrem ,
goździkiem i ćwiartką cytryny.
Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka
minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków).
Wyjąć i
ostudzić.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
Pokroić bardzo drobno .
Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą ,
pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut.
Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).
Wymieszać
z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w
gruszkach farszem pomidorowym.
Rybę wyjąć z marynaty i ponownie osuszyć. Posolić. Posypać papryką .
Oprószyć
mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć
filety na rumiano z obu stron.
Podawać z gruszką i kawałkiem
cytryny.
1 komentarz:
Od dawna chodzi za mną taka rybka. Chyba muszę wkońcu jakąś zrobić :)
--
Kulinarnyblog.pl - zapraszam również do siebie :)
Prześlij komentarz