Chyba
mi się smak zmienia. Do tej pory nie przepadałam za kaszka kukurydzianą. Ale
ostatnio ,, chodziło" za mną kilka pomysłów w których elementem potrawy
była polenta. Nie bardzo dawało sie ją zastąpić innymi kaszami. Postanowiłam
przełamać się i zrobić. Zjadłam- posmakowało- będę dalej eksperymentować.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
10 płaskich łyżeczek kaszki kukurydzianej
1
szklanka bulionu drobiowego( lub warzywnego)
1,5
łyżki masła ( lub zamiennie olej)
1
łyżeczka oleju z pestek winogron
1
puszka fasoli w sosie pomidorowym *
tymianek
pieprz
mielony do smaku
Tabasco
do smaku
Zagotować
bulion z łyżeczką masła.
Wsypać kaszkę i mieszając energicznie gotować kilka
minut aż kaszka się rozklei.
Masa ma odchodzić od dna garnuszka.
Wysmarować
foremkę w której będzie stygła kasza ( najlepiej prostokątne pudełko ) masłem .
Wlać gorąca kaszę. Odstawić by
wystygła. Wstawić do lodówki.
Wyjąć
polentę z pojemnika i przekroić na pół tworząc 2 porcje.
Fasolkę
przelać do garnuszka. Doprawić pieprzem mielonym i Tabasco. Dodać 2 łyżki
drobno usiekanych listków tymianku.
Na
patelni rozgrzać resztę masła z olejem podgrzać polentę.
Na
głęboki talerz wylać połowę fasolki. Na środku ułożyć polentę. Posypać listkami
tymianku.
* W
wersji wegetariańskiej używamy wywaru warzywnego zamiast drobiowego i oleju
zamiast masła.
**
Użyłam Fasolki firmy Heinz bo po prostu ją bardzo lubię .Na moje potrzeby nie
opłaca się gotować tak małych ilości fasoli-więc kupuję gotową. A ta jest
smaczna, drobna , ugotowana i doprawiona jak trzeba. Używam ją i na fasolkę po
bretońsku i na zupę fasolową i do takich dań jak te.
2 komentarze:
Mamałyga jest pyszna! W lecie ją grilluję, w innych porach roku , opiekam, jest pyszna na słodko i wytrawnie, z fasolką bardzo mi się podoba, chyba smakuje wybornie
ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz