Trochę inna wersja roladek. Tym
razem farsz jest o zdecydowanie
cebulowym smaku i jest rozdrobniony .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 duże kotlety schabowe
1 duża cebula
2 korniszony
2 suszone grzyby- namoczone
miąższ z kromki razowego chleba
2 plasterki wędzonki
2 płaskie łyżeczki musztardy
sól
pieprz mielony
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego ( lub
maggi )
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki + odrobina do
zagęszczenia sosu.
1 ½ szklanki wody
½ kostki mięsnej ( np. Winiary)
½ szklanki słodkiej śmietanki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
Schab roztłuc tłuczkiem do
mięsa na cienkie płaty. Pokroić bardzo drobno cebulę , grzyby i wędzonkę
.Zmieszać dodając łyżkę oleju , sól i pieprz do smaku .Kotlety posmarować resztą
oleju i sosem sojowym .Posolić i popieprzyć . Rozłożyć farsz . Zwinąć
roladki i związać nitkami . Obtoczyć w
mące . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim roladki .Przełożyć do
małego rondelka .Na patelnie wlać wodę i zagotować , zalać roladki. Dołożyć
ziele angielskie i liść laurowy, kostkę mięsną . Dusić na małym gazie 30 minut
.Wyjąć roladki na deseczkę i usunąć nitki . Sos doprawić do smaku . Wlać
śmietankę – zagęścić sos odrobiną mąki jeśli trzeba .
Podawać z kaszą gryczaną na
sypko.
3 komentarze:
Bardzo pyszne roladki,pozdrawiam.
ciekawy pomysł:>) wyglądają smacznie:)
Dostałam ślinotoku:)
Prześlij komentarz