O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 11 marca 2012

Kurczak w potrawce



Kurczakiem w potrawce terroryzuje mnie mój  starszy syn . Od zawsze na pytanie co chce na obiad odpowiadał , że kurczaka w potrawce i bulion do popicia . Teraz kiedy ma przyjechać nawet nie pytam - wiadomo potrawka , ryż , marchewka z groszkiem i bulion do popicia .To nawet jest wygodne - roboty przy potrawce za dużo nie ma . Tylko bulionu trzeba pilnować bo kiedyś mieliśmy z nim przygodę (Alpinistka  ) . A , ze w planach jest wizyta syna to i warto wstawić przepis na potrawkę bo potem to nie będzie na to czasu .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka
 2 piersi
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pory
1/2 dużej cebuli
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
1 mały grzybek suszony
¼ kostki masła
3 łyżki mąki
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
Cukier
maggi w płynie lub 1 kostka bulionu drobiowego


Przygotować mięso z kurczaka .Obrać i umyć warzywa .Cebulę przypiec na rozgrzanej patelni tak by się lekko z karmelizowała . 
Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie , cebulę , kostkę bulionową  zalać wodą  tak by zakryła mięso i gotować 1 godzinę  na małym gazie .


Przecedzić wywar .

Wyjąć mięso i warzywa. 

Oddzielić żółtka od białek . Żółtka zmieszać z sokiem z cytryny i i kilkoma łyżkami wywaru 

Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok. 1/2 litra ) . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .

Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem .
 



6 komentarzy:

Kulinarne pasje Ani pisze...

Syn wie co dobre, u mnie też cała rodzina uwielbia to danie:)

Agata pisze...

Po domowemu :)
Zapraszam do wrzucenia do akcji:
http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/co-z-tym-kurczakiem

Anonimowy pisze...

Dziś zrobię :) Fajnie, prosto i obrazowo przedstawione. Mam nadzieję że zadziwię męża :>

Magda

Anonimowy pisze...

Mi się także bardzo podoba sposób w jaki zostalo to opisane. Jutro też robie ponieważ kiedyś w przedszkolu taki kurczak był podawany i smakował wyśmienicie. Jeszcze raz wielkie podziękowania za przepis!!!

Anonimowy pisze...

Od lato to jadamy. Tak zwany sos na rosole. Pycha. POLECAM

Anonimowy pisze...

ja dodaję rodzynki do sosu.