Kurczakiem w potrawce terroryzuje
mnie mój starszy syn . Od zawsze na pytanie co chce na obiad odpowiadał , że
kurczaka w potrawce i bulion do popicia . Teraz kiedy ma przyjechać nawet nie
pytam - wiadomo potrawka , ryż , marchewka z groszkiem i bulion do popicia .To
nawet jest wygodne - roboty przy potrawce za dużo nie ma . Tylko bulionu trzeba
pilnować bo kiedyś mieliśmy z nim przygodę (Alpinistka ) . A , ze w planach jest wizyta
syna to i warto wstawić przepis na potrawkę bo potem to nie będzie na to czasu
.
Czas :1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka
2 piersi
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pory
1/2 dużej cebuli
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
1 mały grzybek suszony
¼ kostki masła
3 łyżki mąki
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
Cukier
maggi w płynie lub 1 kostka bulionu
drobiowego
Przygotować mięso z kurczaka .Obrać i
umyć warzywa .Cebulę przypiec na rozgrzanej patelni tak by się lekko z karmelizowała
.
Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie , cebulę , kostkę
bulionową zalać wodą tak by zakryła mięso i gotować 1 godzinę na małym gazie .
Przecedzić wywar .
Wyjąć mięso
i warzywa.
Oddzielić żółtka od białek . Żółtka zmieszać z sokiem z cytryny i i
kilkoma łyżkami wywaru .
Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać .
Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok. 1/2 litra ) . Dodać żółtko z sokiem
cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe
udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .
Podawać z ryżem na sypko i
marchewką z groszkiem .
7 komentarzy:
Syn wie co dobre, u mnie też cała rodzina uwielbia to danie:)
Po domowemu :)
Zapraszam do wrzucenia do akcji:
http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/co-z-tym-kurczakiem
Dziś zrobię :) Fajnie, prosto i obrazowo przedstawione. Mam nadzieję że zadziwię męża :>
Magda
Mi się także bardzo podoba sposób w jaki zostalo to opisane. Jutro też robie ponieważ kiedyś w przedszkolu taki kurczak był podawany i smakował wyśmienicie. Jeszcze raz wielkie podziękowania za przepis!!!
Od lato to jadamy. Tak zwany sos na rosole. Pycha. POLECAM
ja dodaję rodzynki do sosu.
Wyprobowalam wlasnie przepis. Pycha!
Prześlij komentarz