Najprostsza ( ale wcale nie mniej
przez to smaczna) wersja duszonych żeberek. Muszę przyznać , że zdecydowanie
wolę żeberka duszone z aromatycznymi sosami niż takie pieczone lub grillowane
.Decydujące jest to , że mięsko duszone jest tak miękkie , ze odpada od kości ,
a sos może sam z siebie być potrawą ( np. z kopytkami, kaszą itp.).
Czas: 2,5 godziny
Składniki:
1 kg żeberek ( pasków- chudych-
mięsistych )
4 bardzo duże cebule
1 średnia marchewka
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
mielonej
1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
majeranek suszony otarty
2 łyżki suszonego tymianku otartego
1 gałązka rozmarynu
gałązka lubczyku ( świeży, suszony
lub mrożony)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 jagody jałowca
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
maggi w płynie
2 kromki razowca
4 szklanki wody.
Żeberka umyć i pokroić na porcje.
Przygotować pastę do natarcia mięsa
mieszając 3 łyżki oleju z papryką, pieprzem, cukrem , solą i 2 łyżeczkami
majeranku.
Natrzeć marynatą żeberka i zostawić
na 30 minut w chłodnym miejscu.
Rozgrzać na patelni oleju i obsmażyć żeberka na mocno rumiano ( z
obu stron).
Utrzeć na grubych oczkach tarki
jarzynowej marchewkę.
W czasie kiedy mięso się smaży
pokroić drobno cebule .
Usmażone żeberka przełożyć do
szerokiego garnka , wsypać utartą marchew.
Na patelnię po smażeniu mięsa wsypać cebulę
, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Smażyć aż zrobi cebula
zrobi się złota.
Przełożyć cebulę do mięsa .
Na patelnię wlać pół szklanki wody i
zagotować - przelać do żeberek.
Dolać resztę wody. Dołożyć lubczyk i rozmaryn.
Dusić 1,5 godziny. Wyjąć rozmaryn ,
lubczyk i jak się da liście laurowe.
Rozkruszyć dokładnie razowiec i
skropić 1/4 szklanki wody by zmiękł.
Dodać do żeberek razem z koncentratem
pomidorowym i tymiankiem. Wymieszać. Dusić jeszcze 15 minut.
Wyjąć żeberka.
Sos zmiksować na
gładko blenderem. Doprawić sos do smaku maggi w płynie .
Podawać mięso ułożone na półmisku a
sos w sosjerce. Do tego kaszę ( najlepiej gryczaną), kluski śląskie, kopytka
lub ziemniaki . Jako surówkę proponuję buraczki lub ogórki kiszone.
* Żeberka powinny być tak miękkie by
kostki wypadały z nich po delikatnym dotknięciu.
2 komentarze:
Fajny przepis :)http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
bardzo lubie takie żeberka:)
Prześlij komentarz