Chyba nie ma osoby która by nie
lubiła pierogów ( znam co prawda takich , którzy nie lubią ich lepić- ale już przeciw
jedzeniu nic nie maja ).Fascynują mnie farsze z którymi robi się
pierogi. Jest ich tyle odmian , że w zasadzie jeśli mamy w domu mąkę to nie ma
opcji żebyśmy czegoś nie mogli wymyślić .
A , że ja uwielbiam wyzwania
postanowiłam przeprowadzić eksperyment i użyć fasolki konserwowej w sosie
pomidorowym ( fasolki na farsz - sos na sos ). Żeby udowodnić , że można
przygotować super obiad bez specjalnego wysiłku i kosztów.
Czas: 45 minut
Składniki:
1 szklanki mąki + mąka do posypania
3/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki zimnej wody
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 puszka fasolki białej w sosie
pomidorowym
1 średnia cebula
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
pieprz mielony do smaku
majeranek do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
30 %
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę
- zrumienić na oleju.
Otworzyć puszkę z fasolą. Odcedzić
pozostawiając sos.
Fasolę rozgnieść na puree ( nie musi
być dokładnie).
Wymieszać z cebulą i otrębami.
Doprawić do smaku.
Nastawić osoloną wodę na gotowanie
pierogów.
Sos pomidorowy odcedzony od fasolki
podgrzać w garnuszku z wodą i koncentratem. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu.
Zagęścić łyżeczką mąki utartej z masłem.
Do miski wsypać mąkę . Dodać szczyptę
soli, łyżkę oleju i drobno usiekaną natkę pietruszki. Wymieszać tak by natka
była równomiernie wymieszana z mąką.
Wlać wrzątek
i wyrobić elastyczne
ciasto.
Rozwałkowywać ciasto na wysypanej
mąką stolnicy lub blacie kuchennym . Szklanką wykrawać krążki.
Na każdy krążek kłaść płaską łyżeczkę
farszu.
Zlepiać dokładnie pierogi- układać na
wysypanej mąka tacy.
Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 1
minutę od wypłynięcia.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać z sosem pomidorowym dekorując
,, zieleniną ".
Z tej porcji składników wyszło 40
sztuk pierogów.
* Użyłam fasolki firmy
Heinz ( 400 g ) bo tą lubię
najbardziej i zawsze mam w zapasie .
** Gdyby pierogi musiały dłużej leżeć
i czekać na gotowanie trzeba je przykryć ściereczką by nie obeschły.
*** W wersji wege można zamiast masła
użyć oleju ( utrzeć 2 łyżki z łyżeczką mąki i tak zagęścić sos).
**** Zamiast otrębów można użyć bułki
tartej - chodzi o to by trochę zagęścić farsz.
2 komentarze:
ciekawy pomysł na pierogi:)
Oj nie zły pomysł na smaczne pierogi. Dla mnie bomba, dodanie farszu z fasoli do pierożków i na dodatek sos który przyrządzam z przecieru Pomidori, to dopiero mistrzowstwo świata. Zawsze smacznie i zdrowo, to moja domena. Polecam.
Prześlij komentarz