Bardzo często po ugotowaniu rosołu
potrzebuję marchewki z niego do innego
dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo
dają sie same do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i
ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić .
Wymyśliłam sobie , że można by z nich
robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać
ugotowaną cebulę i por jako ,, dosmaczacz" majonezu.
Czas:45 minut
Składniki:
2 ugotowane , ostudzone pietruszki
ugotowane w rosole
1/4 małego ugotowanego , ostudzonego
selera ugotowanego w rosole
1 biała część pora ugotowanego w
rosole rosołu - odsączona i ostudzona
1 duża cebula ugotowana w rosole ,
odsączona i ostudzona
3 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka ( białka do sałatki - żółtka
na majonez)
3 łyżki majonezu
3 łyżki oleju
4 łyżki przegotowanej wody ( zimnej )
1 łyżeczka musztardy
sól
sok z cytryny do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy
2 łyżki usiekanego szczypioru
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Ugotować ziemniaki w mundurkach -
wyjąć i ostudzić.
Wyłowić z rosołu seler, pietruszkę,
cebulę i por.
Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić białka od żółtek ( z żółtek
ukręcić majonez jeśli nie mamy zrobionego , albo użyć do zagęszczenia zupy,
sosu lub usmażyć w jajecznicy albo omlecie).
Na małej patelni zagotować kilka
łyżek wody. Wlać białka i doprowadzić do ścięcia.
Zdjąć łyżką cedzakową. Ostudzić.
Pokroić w większe kawałki.
Pokroić drobno pietruszkę i seler .
Ziemniaki kroić w grubą kostkę-
skropić łyżką oleju by się nie sklejały.
Zmiksować por , cebulę z majonezem,2
łyżkami oleju i wodą .
Doprawić musztardą, solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Wymieszać składniki sałatki. Polać sosem.
Podawać do zimno jako sałatkę do mięs
z grilla lub gotowanych w rosole ( sztukamięs).
* Dobrze by było mieć musztardę z
całymi ziarnami gorczycy- ale akurat mi sie skończyła.
** Z żółtek zrobić majonez wg
przepisu ,, Majonez wg Babcinego sztambucha"
2 komentarze:
Dobry pomysł, aby nie marnować jedzenia.
Ja przeważnie robię sałatke jarzynową dodatkowo dogotowuję osobno marchew ( zbyt dużo jej w rosole czyni go słodkim).Sałatka z warzyw z rosołu jest o wiele smaczniejsza niż z osobno gotowanych na wodzie.
U mnie marchwi w rosole masa . Uwielbiam ten słodkawy posmak. Dodatkowo podpiekam warzywa na suchej patelni przed włożeniem do garnka by uzyskać naturalny karmel .A co do smaku sałatki z warzyw z rosołu masz rację - też taką wolę niż z gotowanych w wodzie :)
Prześlij komentarz