niedziela, 8 lipca 2012

Domowe kapary wg Babcigramolki


Owoce nasturcji maja korzenny smak, a zamarynowane doskonale zastępują kapary.


Czas : 45 minut

Składniki :
6 szklanek  owoców nasturcji ( młode, zielone – nie mogą zbrązowieć )( ok. 1 kg )
2 łyżki soli
½ szklanki octu 10%
1 szklanka  cukru
4 goździki
2 owoce badianu ( anyż gwiazdkowy)
1 łyżka miodu ( czubata – lub jak jest płynny to 2 )
po 1 suszonej papryczce chili na słoiczek
3 szklanki wody ( + woda do obgotowania owoców nasturcji  jakieś 1,5 litra )

Przebrać owoce nasturcji odrzucając uszkodzone i zbrązowiałe   owoce . Umyć na sicie . Zagotować wodę z solą . Wsypać nasturcję i blanszować 10 minut. Odcedzić .
Przygotować zalewę .Zagotować 3 szklanki wody z octem, cukrem, miodem, goździkami, badianem i trzymać gotująca się 5 minut.
Ułożyć w słoiczkach owoce nasturcji dodając do każdego słoika 1 suszoną papryczkę chili .Zalać gorąca zalewą . Zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.

1 komentarz:

Beata pisze...

Polecam kapary z pączków mniszka (mlecza) i stokrotek.