Tominambur czyli słonecznik bulwiasty
- roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na
surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak
ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę
). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera
wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej
poczytajcie TU
Czas: 15 minut
Składniki:
2 bulwy Topinamburu ( na osobę -
średniej wielkości)
szczypta soli
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Topinambur obrać ze skórki. Umyć.
Pokroić w cienkie plasterki.
Zalać w garnuszku osoloną wodą i
gotować 10 minut.
Odcedzić ( najlepiej za pomocą łyżki
cedzakowej - ostrożnie ). Ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć
Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione.
Podawać posypany natka pietruszki
jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań.
*
Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką.
Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska).
3 komentarze:
wowww :) ile to się człowiek może dowiedzieć o różnych warzywkach. Gdzie można taki zakupić? bo chyba nie widziałam go nigdzie?
Nie wiem jak w innych miastach ale w Szczecinie kupuję takie rzeczy w Delikatesach Alma24, są też różności w Piotrze i Pawle
wygląda smacznie:)jadłam to warzywko, bardzo fajne w smaku:)
Prześlij komentarz