Swego czasu często gościł na
naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc
ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby
smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio
robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy.
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 dzwonka ze szczupaka ( lub
jedno duże)
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny do smaku
1,5 łyżki mąki
1 cytryna
2 łyżki chrzanu tartego
szczypta cukru
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
18 %
3/4 szklanki wody
Oczyścić , umyć i osuszyć dzwonka szczupaka. Naciąć dzwonko tak by dało
się je rozłożyć ( trzeba usunąć kręgosłup).Przeciąć każde dzwonko na dwa
kawałki.
Posolić i posypać pieprzem .
Polać sokiem z 3/4 cytryny
zmieszanym z łyżką oleju ułożone w
pojemniku dzwonka i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.
Wyjąć szczupaka z marynaty i
osuszyć .
Posypać szczyptą soli i
pieprzu. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki
masła z łyżką oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać mąkę( 1 łyżkę )-
wymieszać.
Wlać śmietankę z wodą. Ogrzewać
mieszając aż sos zgęstnieje.
Dodać chrzan. Doprawić do smaku
sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Włożyć do sosu usmażonego
szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.
1 komentarz:
Pyszna ryba.Szczególnie z dodatkiem sosu.
Prześlij komentarz