To już chyba 6-ta czy 7-ma wersja
faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami,
kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd.
Dziś następna próba. Zostało mi
kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została).
Czas: 45 minut
Składniki:
20 dag gotowanego mięsa od szynki
3 łyżki prażonej cebulki
3 łyżki otrębów pszennych
1 białko
1 pęczek koperku ( średni lub 2 takie
zimowe- po pokrojeniu ma być ok. pół szklanki kopru)
9 średnich ładnych ziemniaków
szczypta mielonego pieprzu
szczypta soli
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( ryżowy)
maggi
4 szklanki wody.
Zmielić mięso i warzywa.
Wymieszać z połową
usiekanego koperku , łyżką oleju i otrębami. Doprawić odrobiną maggi ,
pieprzem mielonym.
Dodać prażoną cebulkę i szczyptę soli. Po wymieszaniu
odstawić na 10 minut.
Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć
łyżeczką środki pozostawiając wydrążone kawałki.
Wypełnić puste miejsca w ziemniakach
farszem .
Pokroić kawałki ziemniaków które
zostały wydrążone.
Dno garnka wysypać pokrojonymi
kawałkami ziemniaków.
Ziemniaki faszerowane ułożyć
w garnku.
Zalać wodą , dodać 1 łyżkę maggi.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30
minut przy uchylonej pokrywce ( płyn powinien odparować o połowę).
Delikatnie wyjąć ziemniaki.
Wlać śmietankę , dodać masło ,wsypać resztę
usiekanego koperku ( odrobinę zostawić do posypania po wierzchu dla dekoracji)
i zmiksować sos by zgęstniał.
Doprawić sos do smaku pieprzem .
Podawać ziemniaki ułożone na porcji
sosu posypane koprem.
3 komentarze:
Ciekawy pomysł:)
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci! A u Ciebie pysznie nadziane, coś dla mnie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Bardzo smakowity obiadek.
Prześlij komentarz