środa, 5 marca 2014

Żurek ze śmietaną na zakwasie ( postny )


Prawie kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie - choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest po prostu pyszny.



Czas : 30 minut


Składniki :



1/4 szklanki śmietany 30 %

1/2 marchewki

1/4 pietruszki

kawałek selera

1 cebula

1/6 białej części pora

2  ziemniaki

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

6 ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki oleju  ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

majeranek do smaku

miód do smaku

maggi do smaku

3 szklanki wody

szczypior do posypania


Warzywa i ziemniaki obrać i umyć .

Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .



Ziemniaki pokroić w kostkę , a cebulę w ,, piórka " , a por w pół plasterki. 

W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać olej i smażyć warzywa ( bez ziemniaków )  na złoto.



Dorzucić ziemniaki , ziele angielskie , listek laurowy , pieprz ziarnisty.

Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować 30 minut .



Dolać zakwas i śmietanę .



Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem , odrobiną miodu .



Podawać posypane pokrojonym drobno szczypiorkiem .

2 komentarze:

Beata pisze...

Pyszna zupka, ale nie postna - śmietana!

Unknown pisze...

:) - No aż tak ściśle postnych to ja nie gotuję . Pewnie że można , ale po co - żurek był by mniej smaczny .