poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)

Po tym jak ostatnio zrobiłam ryż duszony na bulionie z dodatkiem marchewki ( Marchewkowy ryż na bulionie  ) tak mi posmakował , że będę go robić nie tylko jako dodatek do II Dań , ale i jako składnik innych potraw.



Czas: 1 godzina

Składniki:

2 małe cukinie ( podłużne długości ok.40 cm )
10 dag mielonego mięsa ( u mnie karkówka z piersią indyka)
5 dag suchego ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
2 szklanki wody
3/4 szklanki bulionu
9 g koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 mały słoiczek)
szczypta cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Cukinie umyć. Odciąć końcówki. Podzielić każdą na 4 kawałki.
Wydrążyć pozostawiając wydrążony miąższ  ( ja drążę na wylot ).
Cebulę bardzo drobno pokroić.
Rozgrzać w garnku masło i olej i zeszklić cebulę.
Dołożyć utartą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew. Smażyć mieszając kilka minut.
Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się tłuszczem.
Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn.
Ostudzić.
Wymieszać mielone z ryżem. Doprawić maggi ,solą i pieprzem.
Wydrążone kawałki cukinii wypełnić farszem .
Ułożyć w  średnim garnku wsypując obok wydrążony miąższ z  cukinii .Zalać wodą. Dusić ok. 30 minut.
Wyjąć ostrożnie cukinię.
Dodać koncentrat .Wymieszać. Zmiksować. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zaciągnąć rozrobioną z odrobiną zimnej wody mąką.  Zagotować. Wlać śmietankę.


Podawać  pokrojoną w plastry w sosie - samą , z ziemniakami lub pieczywem. Ja podaję samą jak zresztą większość warzyw faszerowanych mięsem zmieszanym z ryżem bo po co ziemniaki czy pieczywo tam gdzie jest ryż.

1 komentarz:

Żyć nie umierać pisze...

Tak podanej cukinii jeszcze nie widziałam. Ale człowiek uczy się całe życie :) Ciekawy przepis :)