poniedziałek, 10 listopada 2014

Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym

Pierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki.




Czas :30 minut

Składniki

1 szklanka mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
3/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 szklanka mielonej wieprzowiny ( użyłam karkówki - ok. 30 dag )
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka otartego suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego usiekanego
sos sojowy jasny do smaku
szczypta przyprawy 5 smaków ( kupna lub domowa)
2 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
3/4 szklanki bulionu ( mięsny lub warzywny)

Przygotować parzone ciasto zalewając mąkę ze szczyptą soli wrząca wodą. Wymieszać drewnianą łyżka , a następnie dobrze wyrobić na sprężystą masę.
Zawinąć w folię spożywczą.
Mielone wymieszać z imbirem i połową szczypiorku.
Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
Ciasto rozwałkować i wycinać szklanka krążki.
Na każdy kłaść porcję farszu.
Zlepiać pierożki i ułożyć na wysypanej mąką tacce.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej.
Na gorący kłaść pierogi i rumienić z jednej strony ( ja stawiam zlepieniem do góry).
Podlać połową  bulionu. Przykryć i gotować aż pierogi wchłoną płyn.
Dolać pozostały bulion i dusić 5 minut na małym gazie.
Odkryć i dusić aż płyn całkowicie odparuje.

Pierożki podawać posypane pozostałym szczypiorkiem.
Osobno podać sos słodko-kwaśny do maczania.

* Z tej porcji składników wychodzi ok. 25 pierogów

1 komentarz:

Kamil pisze...

Świetny pomysł na pierogi :)