poniedziałek, 12 stycznia 2015

Grzybowo-pieczarkowo-warzywna na gęsto

Często zostaje mi 2-3 pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę  je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw.



Czas: 45 minut

Składniki:

3 średniej wielkości pieczarki
6 średniej wielkości kapeluszy suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)
1 średnia marchew
1/3 średniej pietruszki
seler- kawałek wielkości użytej pietruszki
1/3 białej części pora
2 łyżki masła
1,5 szklanki  bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
przyprawa do zup ( ulubiona)
natka usiekana do posypania
Namoczyć na noc w gorącej wodzie kapelusze suszonych grzybów.
Ugotować grzyby w wodzie w której się moczyły ( ok. 1 szklanki).
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na rumiano na maśle.
Warzywa obrać, umyć i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej , a por pokroić w pół plasterki.
Ugotowane suszone grzyby pokroić w paseczki.
Do garnka włożyć utarte warzywa, usmażone pieczarki ( z masłem na którym się smażyły ), grzyby suszone , wywar z gotowania grzybów, bulion i gotować 30 minut.
Doprawić do smaku przyprawami.
Dodać śmietankę i jeszcze raz sprawdzić czy nie trzeba doprawić.
Podawać posypaną natką pietruszki.
* Płyn trochę się wygotuje i zupa będzie zawiesista.

** Podałam z pasztecikami z mięsem. Nie są mojego wypieku ale kupne bo po prostu nie starcza mi sił na wiele rzeczy.

3 komentarze:

Unknown pisze...

Danie wygląda wspaniale. Zakochałam sie jednak w szczypcach! Cudowne.

Unknown pisze...

Ja też . A wiesz , ze z założenia one były do kostek cukru podawanego do herbaty ? Kilka takich drobiazgów uchowało mi się po Prababci :)

DobraFanfikcja pisze...

Udanego kolejnego rokuQ