Robiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem
i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na
bigos. Mam zamiar spróbować jeszcze czegoś z rybą lub wegetariańskiego.
Szybki sposób na niby to ,,tajską ,,
potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi.
Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie
składniki użyte do tej potrawy mam w domu -wystarczy kilkanaście minut i obiad
gotowy.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 małe plastry ananasa
1/3 szklanki syropu od ananasa
6 pomidorków koktajlowych
1/16 czerwonej papryki
1/16 żółtej papryki
1 puszka mleka kokosowego ( ok. 1/2
szklanki)
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( twardy ,
zastygły)
2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub
słonecznikowy )
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki
cytrynowej
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka płatków paprykowych
mały kawałek badianu ( anyż
gwiaździsty )- np. 1 odłamana ,, nóżka,,
1 łyżeczka curry
1 saszetka herbaty owoce tropikalne (
Lipton )
2 saszetki herbaty brzoskwinia- mango
( Lipton)
sól do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do
smaku
1 listek Kafiru ( lub zamiennie
kawałek skórki cytrynowej)
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pokroić w cienkie paseczki pierś z
kurczaka.
Wymieszać w miseczce z olejem,
płatkami paprykowymi , szczyptą soli i połową curry .
Na głębokiej patelni lub w woku
rozgrzać olej kokosowy.
Włożyć paski kurczaka i obsmażyć na rumiano.
Odcedzić ananas z zalewy .
Zmiksować ( nie za drobno ) w
Rozdrabniaczu- papryki i ananasa.
Przełożyć pastę na patelnię .
Dorzucić listek Kafiru, curry,
kurkumę, skórkę cytrynową, badian, pieprz kolorowy, cukier, sok z ananasa.
Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować.
Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie
20 minut.
Usunąć saszetki herbaty i listek
Kafiru.
Doprawić do smaku solą , pieprzem i
sokiem z cytryny.
Pomidorki przekroić na pół i usunąć
pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod
przykryciem 5 minut.
Podawać z makaronem ryżowym (
Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki.
2 komentarze:
Intrygujący pomysł z tymi herbatami, będę musiała spróbować :)
Kokos i ananas to smaki mojego Męża, byłby przeszczęśliwy z takiego obiadu.
Prześlij komentarz