Wiele
lat buntowałam się na żurek. Żaden mi nie smakował. Eksperymentowałam z
domowymi zakwasami- nie wychodziły . Aż trafiłam ze smakiem
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1/2
litra zakwasu na żurek ( ,, Buniowy zakwas na żurek ,, )
6
sztuk średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowych - białych kiełbasek
10
dag szynki chudej
1
włoszczyzna bez kapusty
6
jajek na twardo
30
dag wędzonki ( chudy boczek , baleron )
3
łyżki natki pietruszki
2
łyżki Przyprawy do Żurku i Barszczu białego ( Kotanyi )
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
6
szklanek wody
Obrać
włoszczyznę i zalać w garnku wodą razem z wędzonką . Gotować 20 minut. Wyjąć
warzywa . Do wrzącego wywaru wkładać białą kiełbasę i parzyć 20 minut ( wywar
ma tylko ,, pyrkać ,,- nie może wrzeć ).Wyjąć wędzonkę i kiełbasę.
Do
wywaru dodać przecedzony zakwas , przyprawę do żurku. Zagotować i gotować 5
minut. Wlać śmietankę .
Wędzonkę
pokroić w kostkę , kiełbasę w kawałki lub plasterki - jak kto lubi . Szynkę
pokroić w paseczki. Obrać jajka i przekroić na połówki .Pokroić w plasterki
wyjęta z wywaru marchew .
Podawać
układając na talerzu ( w miseczce ) wędzonkę i białą kiełbasę , plasterki
marchewki .Zalać gorącym żurkiem.
Posypać paseczkami szynki i natką
pietruszki .Dołożyć jajko .
Moim
zdaniem nie ma potrzeby dodawania do gotowania czosnku, ziela angielskiego czy
liścia laurowego bo te smaki są juz w zakwasie .Soli też nie trzeba bo wędliny
mają sól w sobie , a przyprawa Kotanyi jest wyjątkowo aromatyczna ( można też
zrobić swoja mieszankę z czosnku granulowanego, majeranku, pieprzu , soli , cukru
i tymi przyprawami doprawiać żurek ).
Można dodawać do żurku ziemniaki ugotowane w
mundurkach i pokrojone w plastry lub podawać go czysty bez dodatków do picia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz