Doskonałe danie postne .
Czas : ok. 1 godziny
Składniki :1/2 kapusty włoskiej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
½ szklanki mleka
szczypta soli
szczypta utartej gałki
muszkatołowej
25 dag utartego sera Chedar
Kapustę oczyścić z wierzchnich
liści . Przekroić na cztery części tak by kawałek głąba powstrzymywał liście
przed rozpadaniem . Zalać osoloną wodą i gotować ok. 20 minut.
Delikatnie odcedzić . Z masła ,
mąki , śmietanki i mleka zrobić sos beszamelowy . Doprawić go gałką
muszkatołową i szczyptą soli . W naczynie do zapiekania wlać 1/3 sosu . Ułożyć na nim kapustę . Polać
równomiernie pozostałym sosem i posypać seem . Wstawić do rozgrzanego do 180
stopni piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz