sobota, 20 sierpnia 2011

Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem i serem Chedar

Doskonałe danie postne .


Czas : ok. 1 godziny

Składniki :1/2 kapusty włoskiej
                   2 łyżki masła
                   2 łyżki mąki
                   ½ szklanki słodkiej śmietanki
                   ½ szklanki mleka
                   szczypta soli
                   szczypta utartej gałki muszkatołowej
                   25 dag utartego sera Chedar

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści . Przekroić na cztery części tak by kawałek głąba powstrzymywał liście przed rozpadaniem . Zalać osoloną wodą i gotować ok. 20 minut.
Delikatnie odcedzić . Z masła , mąki , śmietanki i mleka zrobić sos beszamelowy . Doprawić go gałką muszkatołową i szczyptą soli . W naczynie do zapiekania  wlać 1/3 sosu . Ułożyć na nim kapustę . Polać równomiernie pozostałym sosem i posypać seem . Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje .

Brak komentarzy: