Jajeczna
zagadka ? Z cyklu przekąsek z jajkiem w roli głównej.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
3
jajka na twardo
1
łyżeczka pokrojonych kaparów ( używam ,, polskich kaparów z nasion nasturcji
" )
1
łyżka miękkiego białego sera
olej
( używam z pestek winogron )
sok
z cytryny
sól
pieprz
mielony ( dobrze by było użyć biały )
4
łyżki majonezu
2
łyżki pokrojonego koperku
2
łyżki bardzo drobno pokrojonej cebulki
do
dekoracji kawior lub caviart , chrzan
wasabi lub inne
Jajka
ugotowane na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółtka. utrzeć je z serem
.Dodać pokrojone kapary .Po woli ucierać na pulchną masę dodając po odrobinie
oleju. Doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny .
Włożyć
w miejsce żółtek utartą masę .Złożyć jajka tak by się skleiły i wyglądały jak
całe.
Z
majonezu, cebulki, kopru zrobić sos .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Jajka
układać na listku sałaty . Oblewać sosem tak by pokrywał jajko.
Udekorować
koprem, kaparami. Ja dodatkowo udekorowałam zielonym kawiartem z chrzanu Wasabi
i ikra z pstrąga .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz