czwartek, 21 lipca 2011

,,Doceniony „ żurek


Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .
Ugotowałam  na delikatnym zakwasie .Pycha .


Czas : 45 minut

Składniki :

 1,5 litra delikatnego  zakwasu na żurek
8 ziemniaków średniej wielkości
2 duże marchewki
1 pęczek natki pietruszki
6 małych surowych białych kiełbasek
200 mll śmietanki
½ łyżeczki soli
3 szklanki wody

Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .
Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .


Nie wszyscy przepadają  za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” )

Brak komentarzy: