Moja awersja do żurku była
znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .
Ugotowałam na delikatnym zakwasie .Pycha .
Czas : 45 minut
Składniki :
8 ziemniaków średniej wielkości
2 duże marchewki
1 pęczek natki pietruszki
6 małych surowych białych
kiełbasek
200 mll śmietanki
½ łyżeczki soli
3 szklanki wody
Ziemniaki i marchew obrać i
umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej
( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych
kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego
.Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka
żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .
Podawać posypany usiekaną natką
pietruszki .
Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić
gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz