Delikatna-
aromatyczna , typowo letnia herbata .
Czas
: 5 minut
Składniki
:
1/2
łyżeczki czarnej herbaty
1/4
gruszki
1/2
łyżeczki suszu kwiatu jaśminu
cukier
trzcinowy lub miód do słodzenia
1,5 filiżanki
wody
Gruszkę
pokroić w plasterki i zalać w garnuszku wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować
3 minuty. Odcedzić ( gruszkę można sobie zjeść ). Wrzącym wywarem zalać susz
jaśminowy z herbatą i parzyć 2 minuty. Słodzić odrobiną miodu lub cukru
trzcinowego.
Wg
mnie nie potrzeba słodzić - herbata ma lekko kwaskowaty smak i piękny aromat .
Oczywiście
można użyć gotowej herbaty gruszkowej w saszetkach ale taka jest moim zdaniem
bardziej aromatyczna .
Susz
jaśminowy kupiłam na wagę w sklepie z herbatami.
Doskonale
smakuje schłodzona w lodówce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz