środa, 20 lipca 2011

Herbata gruszkowo-jaśminowa



Delikatna- aromatyczna , typowo letnia herbata .
Czas : 5 minut
Składniki :
1/2 łyżeczki czarnej herbaty
1/4 gruszki
1/2 łyżeczki suszu kwiatu jaśminu
cukier trzcinowy lub miód do słodzenia
1,5  filiżanki  wody
Gruszkę pokroić w plasterki i zalać w garnuszku wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Odcedzić ( gruszkę można sobie zjeść ). Wrzącym wywarem zalać susz jaśminowy z herbatą i parzyć 2 minuty. Słodzić odrobiną miodu lub cukru trzcinowego.
Wg mnie nie potrzeba słodzić - herbata ma lekko kwaskowaty smak i piękny aromat .
Oczywiście można użyć gotowej herbaty gruszkowej w saszetkach ale taka jest moim zdaniem bardziej aromatyczna .
Susz jaśminowy kupiłam na wagę w sklepie z herbatami.
Doskonale smakuje schłodzona w lodówce .

Brak komentarzy: