Grzyby to produkt kuchni całego
świata .Ciekawa byłam jak smakuje łączenie smaków chińskich i polskich w
prozaicznej grzybowej .
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 kapeluszy prawdziwków –
suszonych
6 grzybów Mun
6 suszonych kurek
6 suszonych podgrzybków
4 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka kremowego serka
topionego
sól
pieprz mielony
sos sojowy- grzybowy
szczypta przyprawy do dań
chińskich ( takiej jaką się używa )
2 łyżki mąki
½ litra bulionu drobiowego lub
warzywnego ( może być z kostki )
garść makaronu ryżowego wstążki
Grzyby namoczyć i ugotować (
ok. 30 minut ) w szklance wody . Odsączyć – wywar zostawić . Grzyby pokroić w
paseczki .
Cebulę pokroić w piórka i
zezłościć na maśle . Grzyby , cebulę , wywar z grzybów i bulion wymieszać razem
i gotować na małym gazie 30 minut. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i przyprawą do dań chińskich .Zagęścić mąką
roztartą z olejem i serkiem .Zagotować .
Makaron zalać osolonym wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10
minut. Odcedzić ( przekroić ) .
Podawać zupę z makaronem ryżowym
wstążki lub penne ryżowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz