O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 22 lipca 2011

Pierogi z mięsem i włoską nutą



Pierogi robię na zapas - a potem podaje w różnych odmianach .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek  farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso z zupy + usmażona cebulka i przyprawy )
olej
1 pomidor
1 cebula
3 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ,,
szczypta cukru
1/2 kostki bulionowej drobiowej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6 plasterków salami ( tak ok 1/3 szklanki po pokrojeniu )
pieprz mielony
,,Przyprawa kuchni włoskiej ,, do smaku
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę . Dodać salami a następnie drobno pokrojony pomidor .Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową , wodę , śmietankę , suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki pietruszki, suszoną bazylię , szczyptę cukru, przyprawę włoską ( 2 łyżeczki ), koncentrat , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i będzie kremowy .Doprawić sos przyprawami do smaku .
Przygotować farsz ( zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową .
Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.

1 komentarz:

Monica pisze...

Świetny pomysł, bardzo smacznie wyglądają takie pierożki. Jestem zaintrygowana :)

Pozdrawiam serdecznie!