piątek, 22 lipca 2011

Koperkowy ryż na bulionie



Doskonały dodatek do II dań .
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 torebki)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 kostka bulionu drobiowego
szczypta kurkumy
2,5  szklanki  wody
1/2 szklanki pokrojonego koperku
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać ryż .Smażyć chwilę mieszając tak by ziarna się pokryły tłuszczem i lekko zeszkliły. Zalać wodą .Dodać koper , kostkę bulionową i kurkumę . Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki. Odstawić na 15 minut zawinięty w koc .

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

dzisiaj próbowałam zrobić ten ryż i mam jedna uwagę/pytanie - dodałam tylko 4 szklanki wody i okazało się, że t i tak za dużo, musiałam sporo odlać a ryż się rozgotował. Myślę, że 2-2,5 szklanki wystarczą :)
tak poza tym ryż pyszny, chociaż rozpaćkany ;)

Unknown pisze...

Strasznie Cię przepraszam -nie wiem jak to sie stało , ze uciekła mi 2 z przecinkiem z przodu . Oczywiście masz rację - 2,5 szklanki wody na 20 dag ryżu . Moja wina - moja wina - padam plackiem i jeszcze raz przepraszam .

Anonimowy pisze...

nic nie szkodzi!