czwartek, 28 lipca 2011

Krupnik na kaczce :


Czas : 90 minut

Ilość porcji: 4

Składniki
Korpus, skrzydełko i kawałek mięsa z ½ kaczki
1 ½ litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
¼ średniego selera
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
10 dag kaszy ( jęczmiennej )
4 średnie ziemniaki
2 suszone grzybki
Vegeta ( Jarzynka lub inna przyprawa do zup )
Sól

Podobno właśnie taki krupniczek jest najsmaczniejszy – właśnie na wywarze z kaczki .
Etapy przygotowania

  

Podzielone na kawałki mięso , obrane warzywa , ziele angielskie, liście laurowe zalać wodą .Dodać łyżeczkę przyprawy do zupy i gotować ok. 1 godziny na małym gazie. Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. Wsypać przepłukaną zimną woda kaszę i pokrojone drobno obrane ziemniaki. Gotować 20 minut. Doprawić zupę . Podawać kładąc na każdy talerz kilka krążków gotowanej marchewki posypany pokrojoną natką pietruszki .

Brak komentarzy: