piątek, 22 lipca 2011

Najprostszy klops Haneczki




Klops to jedna z najprostszych potraw. Jednocześnie jest bardzo wszechstronna. Można upiec jeden klops i mieć kilka potraw jednocześnie .Upieczony można zamrozić i mieć z zapasie gotowe danie obiadowe lub wędlinę.

Czas :1,5 godziny

Składniki :1 kg mięsa mielonego
                   Sól
                   Pieprz mielony
                   Majeranek
                   Oregano
                   Vegeta
                   3 jajka
                   6 łyżek bułki tartej


Mięso wyrobić z jajkami , bułką tartą, przyprawami. Rozłożyć masę mięsną na blacie w kształt prostokąta. Na środku położyć śliwki kalifornijskie / lub jajka na twardo, podsmażone pieczarki, cienkie parówki/ . Zwinąć w rulon. Zapakować w folię aluminiową./ Szczelnie zakręcić końce /. Piec w temperaturze 200 stopni w piekarniku przez 1 godzinę.


Podawać pokrojony w plastry .
  1. na zimno
  2. jako porcję obiadową z sosem
  3. w galantynie / pokrojony w plastry, ułożony na półmisku , udekorowany i zalany krzepnącą galaretą / z dodatkiem sosów majonezowych, chrzanu itp.

Brak komentarzy: