Klops to jedna z najprostszych
potraw. Jednocześnie jest bardzo wszechstronna. Można upiec jeden klops i mieć
kilka potraw jednocześnie .Upieczony można zamrozić i mieć z zapasie gotowe
danie obiadowe lub wędlinę.
Czas :1,5 godziny
Składniki :1 kg mięsa mielonego
Sól
Pieprz mielony
Majeranek
Oregano
Vegeta
3 jajka
6 łyżek bułki tartej
Mięso wyrobić z jajkami , bułką
tartą, przyprawami. Rozłożyć masę mięsną na blacie w kształt prostokąta. Na
środku położyć śliwki kalifornijskie / lub jajka na twardo, podsmażone
pieczarki, cienkie parówki/ . Zwinąć w rulon. Zapakować w folię aluminiową./
Szczelnie zakręcić końce /. Piec w temperaturze 200 stopni w piekarniku przez 1
godzinę.
Podawać pokrojony w plastry .
- na zimno
- jako porcję obiadową z sosem
- w galantynie / pokrojony w plastry, ułożony na półmisku , udekorowany i zalany krzepnącą galaretą / z dodatkiem sosów majonezowych, chrzanu itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz