piątek, 29 lipca 2011

Śledź Sułtana

Zupełnie inny śledź . Z bakaliami . Przepis powstał przez zupełny przypadek na zamówienie mojej Mamy , która gdzieś jadła coś podobnego , ale nie miała pojęcia co w środku było i jak to zrobić .



Trochę było eksperymentów , żeby dobrać składniki .A jak już raz wyszedł to okazało się , że można go zrobić bardzo prosto. No i wszedł na stałe do naszego jadłospisu .



 Czas : 45 minut

Składniki :4 płaty śledzia w oliwie
                   1/3 szklanki cebulki od śledzia ( z oliwy )
                   ½ szklanki rodzynek Sułtanek
                   ¼ szklanki pokrojonych w paseczki śliwek kalifornijskich
                   ¼ szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
                   ½ szklanki wody
                   4 łyżki oliwy słonecznikowej
                   2 łyżeczki przecieru pomidorowego
                   1 łyżeczka mielonego pieprzu
                   1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
                   1 kostka bulionu rybnego Knorra
                   2 łyżeczki cukru

Śledzia pokroić w wąskie paseczki . Cebulę usiekać drobno .Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić na nią na moment bakalie. Wlać wodę , dodać cebulę . Gotować 5 minut . Dodać przecier pomidorowy i przyprawy . Gotować jeszcze 5 minut . Zostawić sos żeby ostygł . Chłodnym zalać śledzie . Wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny .


1 komentarz:

wariatka327 pisze...

uwielbiam śledzie,a w takim wydaniu w szczególności :)