wtorek, 19 lipca 2011

Pierogi prawie ruskie z chili



Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .

Czas :1,5 godziny

Składniki :
Pierogi :
2 szklanki mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
2 kostki białego sera ( ok.40 dag )
1 szklanka puree ziemniaczanego
sól
pieprz mielony
Sos :
3 łyżki oleju
1 łyżeczka Sosu chili
natka pietruszki
pieprz kolorowy grubo mielony
szczypta soli
szczypta curry
1/2  łyżeczki otartej skórki z cytryny


Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Ser i ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową. Zostawić by lekko przestygły.
Rozgrzać olej. Wlać sos chili , wsypać ok.1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu, szczyptę soli i 1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej , skórkę cytrynową . Wymieszać . Włożyć pierogi i podgrzewać obracając tak by się z lekka zrumieniły i pokryły tłuszczem.
Niby są to ruskie pierogi ale dzięki curry i chili nabierają zupełnie innego smaku. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków .

Brak komentarzy: