poniedziałek, 25 lipca 2011

Prosty smalec domowy


Taki najprostszy smalec . Jak się ma przez przypadek nadmiar słoniny i coś z nią trzeba zrobić .



Czas : 4 godziny

Składniki :
3 kg słoniny
1  kg kiełbasy ( zwyczajna, podlaska, śląska – jaka jest )
średnia główka czosnku
majeranek
sól
pieprz mielony
przyprawa typu Vegeta ( Jarzynka )

słoninę i kiełbasę zmielić ( osobno ). Słoninę topić w garnku na małym gazie często mieszając . Gdy stopi się na skwarki dodać zmieloną kiełbasę . Smażyć . Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę . Do smalcu dodać czosnek , Pieprz mielony , Vegeta , majeranek . Wymieszać . Spróbować i jeśli trzeba doprawić . przelać do słoiczków lub kamionek .
                  
Można dodać podsmażoną na złoto cebulkę .

1 komentarz:

Domi z kuchni pisze...

Mmm, smalec domowy to coś, co lubię :)