W
oryginale Erdapfelsalat .Jak by dosłownie przetłumaczyć to sałatka z jabłek
ziemnych .Fajna nazwa .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
0,5
kg młodych ziemniaków
1
szklanka bulionu wołowego
2
łyżki czerwonego octu winnego ( w
oryginale z czerwonej porzeczki )
2
łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami ( to już mój dodatek )
pieprz
mielony
sól
1/3
szklanki pokrojonego szczypiorku ( w przepisie cebulka )
Ugotować
ziemniaki w mundurkach .Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z
octem winnym. Zalać nim pokrojone ziemniaki i zostawić do ostygnięcia. Odcedzić
.Wymieszać z musztardą . Doprawić solą i pieprzem . Posypać szczypiorem .
Kiedy
pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem miałam wątpliwości .Znajomi którzy
bywają w Austrii przekonali mnie , że warto spróbować. Zrobiłam . Następnym
razem doprawiłam trochę ostrzej po swojemu.
Wbrew
moim oporom okazało się , że jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do
pieczonych mięs a szczególnie do grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz