piątek, 22 lipca 2011

Śledzie opiekane w zalewie wg Buni



Aromatyczne .Dla miłośników śledzi rarytas .

Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie

Składniki :

8 małych świeżych śledzi ( oczyszczonych - wypatroszonych - bez głów )
mąka
olej
sól
Pieprz mielony
1 łyżeczka gorczycy
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 szklanka octu
1,5 szklanki wody
Szczypta cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 cebula
2 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę czerwonej papryki
2 łyżki kaparów z zalewy ( dałam ,,polskie kapary zrobione z nasion nasturcji )

Śledzie umyć , osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką . Obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Przygotować zalewę z octu, wody , sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych , ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki . Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Moc zalewy zależy od upodobania – można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .
Podawać śledzie wyjęte z zalewy najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.

1 komentarz:

ulcik pisze...

Hej, Buniu witaj w strefie blogów :) pozdrawiam ulcik