O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 31 lipca 2011

Sos gulaszowy ze śmietanką






Mniej niż gulasz ( tzn. mniej mięsa ) - więcej niż sam sos .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

30 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
2 duże cebule
olej do smażenia ( ilość zależy od tego na jakiej patelni smażymy )
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
3 liście laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
3 śliwki suszone bez pestek
3 grzyby suszone
1 kromka razowca
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 szklanki wody
maggi w płynie

Mięso pokroić w małą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać .Cebulę usiekać drobno . Obsmażyć na rumiano na oleju  mięso razem z cebulą(w garnku lub na patelni Dry Cooker  tylko posmarować dno olejem ,w garnkach z grubym dnem i teflonie - na łyżce oleju , a na zwykłych patelniach tyle ile dajemy zwykle ). W trakcie smażenia mieszać.  .Dodać ziele angielskie, liście laurowe , śliwki i grzyby .Jeśli nie smażyliśmy na patelni Dry Cooker przekładamy mięso z cebulą do rondla . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości ( na patelni Dry Cooker wodę dodajemy po 1 szklance , jak odparuje dolewamy następną ).Gdy mięso jest już miękkie usuwamy liście laurowe i ziele . Grzyby i śliwki cienko kroimy i wkładamy ponownie do sosu . Kruszymy drobno chleb i wsypujemy do sosu. Wlewamy śmietankę i dusimy aż chleb się rozklei i zagęści sos .Jeśli trzeba zaciągnąć mąką zmieszaną z zimną wodą ( odrobiną ) - ale moim zdaniem nie będzie to potrzebne . Doprawiamy do smaku .

Podałam z babką ziemniaczaną  .Taki sos jest doskonały do wszelkich makaronów , klusek , kasz .




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Uwielbiam gulasze, robię ich kilkanaście. Ten bardzo ciekawy.
Bahus