wtorek, 23 sierpnia 2011

Befsztyk wołowy - mielony smażony z cebulką


Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa .

Czas : 15 minut

Składniki :

30 dag zmielonej polędwicy wołowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
1 cebula

Mięso zmielone  doprawić pieprzem i solą  zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę  ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).

Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.

Brak komentarzy: