Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa .
Czas : 15 minut
Składniki :
30 dag zmielonej polędwicy wołowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
1 cebula
Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).
Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz