Nie
ma to jak domowy budyń - pycha .
Czas
: 10 minut
Składniki
:
3,5
szklanki mleka ( 3,2 % )
2
łyżki masła
miód
do smaku ( dałam pomarańczowy ale może być inny łagodny )
aromat
waniliowy do smaku
kilka
pręcików namoczonego szafranu ( lub kilka kropli syntetycznego barwnika żółtego
)
4
mandarynki
6
pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
cukier
waniliowo-karmelowy do dekoracji
Zagotować
3 szklanki mleka z masłem , miodem i
aromatem waniliowym ( wg swojego smaku - ma być tak słodki i tak waniliowy jak
lubimy ) . Dodać szafran lub barwnik ( ma być lekko żółtawy ) . Mąkę wymieszać
z pozostałym mlekiem ( 1/2 szklanki ) i wlać do gotującego się mleka - gotować
na małym gazie aż zgęstnieje . Przelać do pucharków ( wychodzi 4 średnie porcje
) .
Mandarynki
obrać , podzielić na cząstki i dodatkowo pokroić .Posypać nimi przestudzony
budyń .
Posypać
grubo mielonym cukrem waniliowo- karmelowym
dla dekoracji . Ja podałam jeszcze z
,, kleksem ,, konfitury pomarańczowej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz