piątek, 26 sierpnia 2011

Filety z halibuta z duszonymi pomidorkami


Robiłam juz w podobny sposób pstrąga . Muszę przyznać , ze halibut jest jeszcze smaczniejszy .


Czas : 30 minut

Składniki :

2 porcje filetu z halibuta bez skóry
10 pomidorków cherry
szczypta przyprawy Piri-Piri
garść  pokrojonej natki pietruszki
garść  pokrojonego kopru
olej
masło ( najlepiej klarowane )
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
2 cytryny
mąka

Filet z halibuta ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i  szczyptą przyprawy Piri-Piri zostawić na 30 minut .
Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron
W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić , posypać pieprzem  i szczyptą Piri-Piri .
Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając  podsmażonymi pomidorkami .
Dekorować  natką pietruszki i świeżymi pomidorkami .

Brak komentarzy: