O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 27 sierpnia 2011

Sierpniowy kapuśniak +


Lubię zupy robione późnym latem lub jesienią . Kuszą smakiem wielu warzyw , pachną słońcem . Dziś miałam ochotę na delikatny kapuśniaczek z kapusty pekińskiej i wszystkiego co było warzywnego w domu .Gotowałam na kurczaku . A że lubię sobie ułatwiać pracę przy okazji zrobiłam galaretki drobiowe na kolację .




Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
porcja pokrojonej w kosteczkę lub grube paski kapusty pekińskiej( objętości ok. 2 szklanek) pietruszka
kawałek selera
1/2 dużej cebuli usmażonej na rumiano na łyżce masła
3 obrane - umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki ( objętości tyle samo co kapusty )
3 średnie marchewki
1 kostka bulionu drobiowego
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
1/2 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżeczki nasion kminku
1 szklanka pokrojonej w paseczki kolorowej papryki
1 duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
3 listki maggi ogrodowego
2 czubate łyżeczki pikantnego ketchupu

Kurczaka   

, obraną marchew , pietruszkę , seler ,1 listek maggi ogrodowego , szczyptę soli zalać 1 litrem wody i gotować przykryte do miękkości mięsa . 

Wyjąć mięso i warzywa ( 1/2 marchewki odłożyć razem z mięsem ), a wywar przecedzić .Doprawić wywar kostką bulionową , maggi .Odlać szklankę wywaru na galaretki . Do reszty wrzucić pokrojone warzywa

( kapustę , ziemniaki , paprykę , pomidor , koper , wyjęte z wywaru i pokrojone w kosteczkę  -marchew , seler i pietruszkę , usmażoną cebulę ).

 Dodać pozostałe listki maggi ogrodowego , kminek i szklankę wody .
Gotować ok. 40 minut aż zupa zrobi się aromatyczna .

Doprawić do smaku dodając jednocześnie ketchup .
Z odlanego wywaru , mięsa obranego z kości , chrząstek i skórek i marchewki zrobić galaretkę drobiową ( mięso rozdrobnić , dodać 1/2 ząbka czosnku zmiażdżonego , 1 łyżeczkę natki pietruszki , pokrojoną w plasterki marchew i namoczone w 1/3 szklanki wody 2 łyżeczek żelatyny )
Oczywiście nie trzeba robić koniecznie galaretek. Można ugotować sam kapuśniak - wtedy nie odlewamy wywaru ( i nie dolewamy wody ) , a marchew , pietruszkę i seler kroimy od razu . Wkładamy do garnka wszystko razem i gotujemy .Potem wyjmujemy mięso , obieramy , dzielimy na kawałki i wkładamy do zupy .

Brak komentarzy: