wtorek, 23 sierpnia 2011

Gulasz drobiowy z jarzynami


Delikatny.
Czas :2 godziny

Składniki :1/2 kg mięsa gulaszowego drobiowego
                  3 cebule
                  2 marchewki
                  1 pietruszka
                  ¼ selera
                  ¼ pory
                  4 ziela angielskie
                  3 liście laurowe
                  1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                  ½ łyżeczki soli
                  1 łyżeczka mielonego pieprzu
                  1 łyżeczka mielonej papryki
                  1 łyżka sosu sojowego
                  3 łyżki oliwy
                  1 łyżka masła
                  1 łyżka mąki     

Mięso pokroić w kostkę . Posolić , popieprzyć , posypać mieloną papryką , skropić sosem sojowym . Delikatnie wymieszać . Zostawić na 30 minut . Marchew , pietruszkę , seler utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Porę i cebulę drobno usiekać . Rozgrzać oliwę i smażyć mięso aż się zarumieni . Do garnka wrzucić mięso , jarzyny , cebulę ,  przyprawy. Zalać wodą tak aby przykryła mięso . Dusić 1 ½ godziny . Zrobić rumianą zasmażkę z masła i mąki . Dodać do gulaszu . Doprawić .
Podawać z kaszą na sypko z ogórkami kiszonymi .

Brak komentarzy: