Z angielskiej kuchni . Doskonałe
! Niby zwykły ziemniak , a jak smakuje . Zdecydowanie polecam .
Czas : ok. 1-2 godzin ( zależy
od wielkości ziemniaka )
Składniki :4 duże ziemniaki
masło
12 łyżek utartego sera Chedar
Ziemniaki naciąć z wierzchu na
krzyż do połowy grubości . Na blaszkę do pieczenia wlać wrzątek ( na wysokość
ok. 10 cm
. Włożyć w nią drugą blaszkę obróconą dnem do góry i położyć na niej ziemniaki
. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec ok. 1 godziny
. Zdjąć folię i dopiec do miękkości . Zależnie od wielkości ziemniaków od 30
minut do 1 godziny . gdy są już miękkie ( sprawdzać widelcem w przecięciach by
nie uszkodzić ziemniaka ) wyjąć . Naciąć ponownie prawie do końca . Nacisnąć od
dołu by się rozchyliły. Natychmiast podawać . Jeść wkładając w nacięcie masło i
wsypując utarty Chedar .
Albo
wersja skrócona . Ziemniaki podgotować wcześniej 15 minut . Odcedzić i dopiero
piec .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz