piątek, 5 sierpnia 2011

Koreczki śledziowe z jajkiem



Śledź  to ukochane danie  mojej Mamy . Dla odmiany zrobiłam go z ,, różowym sosem "

Czas : 30 minut

Składniki :
2 duże płaty śledzia Matias w oliwie
1 jajko
1/2 białej części pora
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/3 szklanki śmietany kwaśnej
4 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
mielony pieprz do smaku
cukier do smaku
sól do smaku

Ugotować na twardo jajo. Ostudzić i obrać .Przekroić na połówki tak by było widać koliste żółtko po środku.
Płaty śledzia odsączyć z oleju . Obwinąć każdy płat wokół połówki jajka i przypiąć go wykałaczkami lub ,, szpilkami ,, do koreczków .
Por i szczypior bardzo drobno pokroić .
Śmietanę zmieszać z konfiturą z żurawiny , posolić i doprawić grubo mielonym pieprzem kolorowym do smaku .
Podawać albo jako przekąskę układając rolmopsa na mieszance pora ze szczypiorem z sosem śmietanowo-żurawinowym , albo na piątkowy obiad w towarzystwie gorących ziemniaków z wody .

1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ładnie się prezentują! różowy sos ciekawy, lubię żurawinę.

Pozdrawiam słonecznie
Monika