Śledź to ukochane danie mojej Mamy . Dla odmiany zrobiłam go z ,,
różowym sosem "
Czas : 30 minut
Składniki :
2 duże płaty śledzia Matias w
oliwie
1 jajko
1/2 białej części pora
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/3 szklanki śmietany kwaśnej
4 łyżeczki konfitury z żurawiny
do mięs
mielony pieprz do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Ugotować na twardo jajo.
Ostudzić i obrać .Przekroić na połówki tak by było widać koliste żółtko po
środku.
Płaty śledzia odsączyć z oleju
. Obwinąć każdy płat wokół połówki jajka i przypiąć go wykałaczkami lub ,,
szpilkami ,, do koreczków .
Por i szczypior bardzo drobno
pokroić .
Śmietanę zmieszać z konfiturą z
żurawiny , posolić i doprawić grubo mielonym pieprzem kolorowym do smaku .
Podawać albo jako przekąskę
układając rolmopsa na mieszance pora ze szczypiorem z sosem
śmietanowo-żurawinowym , albo na piątkowy obiad w towarzystwie gorących
ziemniaków z wody .
1 komentarz:
ładnie się prezentują! różowy sos ciekawy, lubię żurawinę.
Pozdrawiam słonecznie
Monika
Prześlij komentarz