Tym którzy nie
przepadają za rybą polecam takie kotlety - szczególnie duszone w kurkach .
Czas : 1 godzina
Składniki ;
½ kg filetów Pangi ( lub innej
ryby - bez skóry )
20 dag surowego boczku
1 cebula
1 mała bułka namoczona w mleku
sól
pieprz mielony
1 łyżka majeranku
bułka tarta do panierowania
4 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
olej z pestek winogron do smażenia
20 dag kurek
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki kopru pokrojonego
maggi w płynie
Filety jeśli mrożone - odmrozić
i odcisnąć . Boczek pokroić na kawałki . Cebulę usiekać drobno i zeszklić na 2
łyżkach oleju. Bułkę namoczyć w mleku- odcisnąć . Zmielić rybę i boczek - dodać
odciśniętą bułkę , natkę pietruszki i cebulę . Wyrobić masę na kotlety
.Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i maggi. Uformować kotleciki ( 12 szt. ) i panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z
tłuszczu .
Kurki oczyścić z piasku i
igliwia , obciąć korzonki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju . Wsypać kurki i
smażyć mieszając . Dodać masło i smażyć na małym gazie. Posolić i posypać
pieprzem .Wlać śmietankę, wsypać koper i
zagotować . Włożyć w sos kotlety rybne .Przykryć i dusić na małym gazie ok.15
minut .Doprawić sos do smaku .
Ponieważ smażyłam ( a potem dusiłam ) w patelni ceramicznej Dry Cooker to tylko ją posmarowałam olejem - tłuszcz wytopił się z boczku zawartego w kotletach - na tym tłuszczu obsmażyłam kurki i dopiero dodałam masło .
Ponieważ smażyłam ( a potem dusiłam ) w patelni ceramicznej Dry Cooker to tylko ją posmarowałam olejem - tłuszcz wytopił się z boczku zawartego w kotletach - na tym tłuszczu obsmażyłam kurki i dopiero dodałam masło .
3 komentarze:
Wyglądają apetycznie. To świetny pomysł na przemycenie ryby dla małego kotletożercy :)
a kotlety z rybki bez świnki?
Ze świnką , ze świnką - zerknij na zdjęcie produktów - a i w przepisie boczuś jest .Sama rybka za sucha musi się świnka wspomagać
Prześlij komentarz